2013-04-01

Follow Me Tandem -kokemukset - rautasahaakin on tarvittu

(Päivitys: 2015-06-24: vedetty kokemukset yhteen englanniksi)

(Päivitys: 2013-05-05: kokemukset kolmannesta sovittimesta ja vanhan mallisista sovittimista. 2013-04-08 ja 2013-04-09: päivitetty kokemukset korvaavasta osasta. Katso myös kirjoitukset  epäviralliset asennusohjeet uudenmalliselle sovittimelle ja asennusohjeet vanhanmalliselle sovittimelle)

Kuva: sevenextreme.fi
20"-pyörillä kulkevien lasten kanssa on pyöräretkillä havaittu tarve saada lapset uupumuksen yllättäessä tai pyörätien päättyessä hinaukseen.

Follow Me Tandem -vetolaite vaikuti verkkolähteiden perusteella parhaalta vaihtoehdolta tarkoitukseen. Vaihtoehtoja on niukasti, lähinnä kyseeseen tulee Trail-Gator. Peräpyörät eivät palvele alkuperäistä tavoitetta.

Ostopaikkana toimi sevenextreme.fi, joka oli ainoa joka ei vaatinut ennakkoa tilisiirrolla.

Adaptereita on lukuisia, niiden osalta kannattaa varmistaa että on tilaamassa omaan pyörään sopivaa kokonaisuutta. Meillä Islabikes-pyöriin tarvittiin etupyörän pikalukituksen vuoksi lisävarusteena myytävät sovittimet. Tärkeää on myös havainnoida rajoitteet pyörän koolle ja kuorman painolle. Pyörän alaputken muotojen on sovelluttava sovittimen kiinnittämiselle ja oman kokemuksen mukaan 20x1.50 on maksimi rengaskoko, 20x1.35 kanssa oli selvästi helpompaa.

Käyttöohje on pitkä ja epäselvä pienine mustavalkoisine kuvineen.

Aikuisen pyörään tuleva kokonaisuus on tukevaa tekoa ja keskeiset osat ovat metallia. Lasten pyörään tulee sovitin etuakselin kohdalle ja alaputkeen.

Lasten pyörän alaputken muovinen sovitin: epäonnistunut suunnittelu, toteutus ja ohjeet

Lasten pyörän alaputkeen tuleva sovitin on paketin heikoin lenkki. Tässä keskeisiin osiin on valittu materiaaliksi muovia ja muovista velcro-kangasta.

Sovitin on saatava tiukalle, jotta takana matkustava ei saisi heilutettua yhdistelmää kumoon.

Käytin kolmea sovitinta asennuskokeiluihin.

Kaksi ensimmäistä hajosi

Kaksi ensimmäistä asensin asennusohjeen mukaan enkä silti saanut niitä riittävän tiukalle. 
Purettaessa pultin vastakappale alkoi pyöriä tyhjää ja sovittimet oli rikottava irroittamiseksi. Ensimmäisellä kerralla tarvittin rautasahaa, mutta toisella kerralla riitti pultin vastakappaleen painaminen ruuvimeisselillä.

Ensimmäinen rautasahan kohdannut sovitin ja vastakappale
Vain pultin ollessa kireimmillään lukittuu sen vastinkappale muovikappaleen yläosaan. Mutta kun pulttiin tulee löysää, pitää vastakappaletta paikallaan vain muovinen velcro. Kun pultti ei jostain syystä pyörinyt siististi, se repeytyi ennen avautumistaan velcrosta ja alkoi pyriä vapaasti.

Pultti oli molemmissa tapauksissa vaurioitunut niin että se ei pyörinyt kunnolla. Voi vain arvailla miksi, mutta itse veikkaisin että se rikkoutuu ajettaessa kun löysä asennus johtaa väännön pulttiin ja sen vastakappaleeseen.

Tulipa ainakin varmistettua ettei vika ollut yksittäisessä sovittimessa.
Toinen sovitin: Kuvassa näkyy hyvin kuinka panta vetää pannan ylös ja velcro tulee perässä ikävin seurauksin. Vastakappaletta pidetään paikallaan ruuvimeisselillä, kun velcro on rikkoutunut.


Kolmas kesti, mutta jätti epäilyksen

Kolmannen sovittimen kohdalla sovelsin asennusohjeita ja sain sovittimen pysymään lähes tiukasti paikallaan. Ajotuntuma parani huomattavasti ja myös purkaminen onnistui. Näistä kokemuksista kirjoitin oman version lastenpyörän sovittimen asennusohjeista.

Hyvilläkään ohjeilla kehnoa suunnittelua ja laatua ei voi kuitenkaan kiertää. Pultissa näkyi jälleen kerran jälkiä vaurioista, jotka aiemmin estivät siistin purkamisen.

Ratkaisu: vanhan mallinen metallinen sovitin

Ystävällisen maahantuojan avustuksella sain rikkoutuneiden tilalle kaksi vanhan mallista, täysmetallista lastenpyörän sovitinta. Uusi sovitinmalli on kuulemma korvannut vanhan mallin noin 1,5 vuotta sitten.

Jälleen surkeat asennusohjeet hankaloittivat asennusta, mutta lopputulos olikin sitten aivan jotain muuta kuin aiemmilla kerroilla. Sovitin istuu pyörässä todella jämäkästi eikä heilu laisinkaan. Nyt purkukin onnistuu ongelmitta.

Ajettaessa suurta eroa ei huomannut kolmanteen asennuskertaan, mutta luottamus palasi. Nyt kaikki toimi kuten alunperin odotin. Asennuskokemusten perusteella kirjoitin oman ohjeen metallisen sovittimen asentamiselle.

Laatuongelmat ovat myös näissä läsnä, viimeistyly on suttuista ja yhdestä pultista puuttui lukitusmuovi. Tämä kuitenkin vaikuttaisi toimivalta ratkaisulta ja perheen pyöräretket saadaan nyt suoritettua.

On hyvä huomata, että tässä mallissa metallipanta on katkaistava putken paksuuden mukaan. Paketissa tuli yksi varapanta ja uusia saanee tilattua. Uudessa mallissa tätä ongelmaa ei ollut. Vanhoista naarmuista viisastuneena käytin suosiolla velcron tilalla sisäkumia suojana, mutta tähän tuskin olisi ollut tarvetta.


Johtopäätökset

  1. Uuden muovisen sovittimen suunnittelu ja toteutus on epäonnistunut. Sovitin vaurioituu helposti käytössä niin ettei sitä saa purettua. Asennusohjeita soveltamalla tämän voi onnistua välttämään.
    • aiheesta löytyy netistä vastaavia kokemuksia, joten ainutkertaista tämä ei ollut
    • maahantuojan mukaan kokemukseni eivät ole tyypillisiä, joten voi olla että pyörämalli oli poikkeuksellisen hankala tai minulle sattui vain osia kehnolaatuisesta erästä
  2. Vanhan mallinen metallinen sovitin on toimiva ratkaisu. Tähän astisten kokemusten perusteella suosittelisin käyttämään vain vanhaa mallia, jos sellaisen jostain löytää.
  3. Ohje on molemmissa tapauksissa surkea
    1. kirjoitin kokemusten perusteella oman version uudenmallisen muovisen sovittimen asennusohjeista ja vastaavasti vanhan mallisen metallisen sovittimen asennusohjeen.
Muista lähteistä on käynyt ilmi että tässä mainitsemani eivät suinkaan ole ainoita puutteita, esimerkiksi vetolaite ruostuu ilmeisesti poikkeuksellisen hanakasti ja ripustusnaru on käyttökelvoton. Ruostuminen näkyy jo muutaman ajokerran jälkeen ja on selvää että sveitsiläisen laadun kanssa tuotteella ei ole mitään tekemistä.

Kaikesta huolimatta metallisilla sovittimilla kokonaisuus vaikuttaa toimivalta ja näistä saadaan kaivattua apua pyöräretkien pidennykseen lasten kanssa. Lisään käyttökokemuksia, kun niitä ehtii kertyä. Trail-Gatoria olisi hieno kokeilla vertailumielessä.

Tietolähteitä

4 comments:

Kati Kortelainen said...

Kiva, kun olet löytänyt Pyöräilevä perhe-blogimme.

Follow me todellakin ruostuu hyvin helposti, etenkin ruuvien kohdat. Tällä hetkellä kiinnikkeet on kahdessa pyörässä kiinni, 16" ja 20". Itse sain kiristettyä kummankin kiinnikkeen mielestäni hyvin ja tukevasti, mutta kovin kätevä se ei ole. 16" :ssa oli pakko vääntää etulokasuojan kiinniketankoja, jotta saa pyörän tulevan osan kiinni.

Tänä kesänä ei taida olla enää tarvetta tandemille. Lapsilla on uudet Islabikesit ja etenkin nuorempi (6v) on niin innokas polkemaan, että haluaa polkea itse.

Mika Fonsén said...

Kiitos hyvästä blogista ja kommenteista!

Teidän kokemuksista oli suuri apu viime kesän Saksan reissua suunniteltaessa.

Pyörien kuljettaminen lentokoneella on jäänyt vielä haaveeksi, mutta ehkä tänä kesänä maltetaan jättää auto Suomeen.

Tarkoituksena on kirjoittaa yhteenveto vuoden kokemuksista Follow Men kanssa, ehkä piakkoin sekin onnistuu.

Anonymous said...

Kiitti isosta vinkkikasasta!! Erityisesti, koska http://www.tavarafillari.fi sivun anti keskittyy enemmän trail gator -puomiin.

Onko muuten nyt heittää tuntumaa siitä, kumpi olisi järkevämpi? Follow me näyttää niin jämyltä, mutta asentaminen ei vaikuttanut....naurettavan helpolta...ja hintakin on aika kova verrattuna Trail-Gatoriin, jota http://www.movego.fi ja http://www.muksumukaan.fi näyttävät myyvän jo roippaasti alle satasen...

Tällä erää Teppo Moision ja teidän kokemuspohjat on ikään kuin vastakkaiset...

Mika Fonsén said...

Ole hyvä.

Suurimman osan ongelmista voi välttää ostamalla toimivan version sovittimesta. Metallinen alkuperäinen malli on toiminut meillä hyvin.

Metallista seurannut muovinen malli oli kelvoton epäonnistuminen. Tuon jälkeen tehdas on toteuttanut ilmeisesti kolmannen version, jonka on joutunut kutsumaan takaisin. Nyt myytävästä kolmannen version parannellusta versiosta minulla ei ole kokemuksia. Se voisi hyvinkin olla paras eikä niin tarkka asennukselle.

Valitettavasti valmistaja tai maahantuoja eivät ole vaivautuneet juuri erittelemään versioita ja takaisinkutsukin on vain saksaksi (vasemman laidan linkit): http://www.followme-tandem.com/. Kannattaa kysyä tuolta suunnasta.

En pysty vertaamaan tätä Trail-Gatoriin, koska siitä minulla ei ole kokemusta. Meillä ensisijainen käyttötarkoitus oli pitkät (vauhdikkaatkin) pyöräretket, Trail-Gator näyttäisi soveltuvan paremmin päivittäisiin lyhyisiin päiväkotimatkoihin tai vastaaviin.

Toisen artikkelin kokemuksiin päivitinkin joitain kokemuksia: http://fonsen.blogspot.fi/2013/05/follow-me-tandem-vanhan-mallisen.html.