2013-05-05

Follow Me Tandem -jatko 2: vanhan mallisen metallisen alaputken sovittimen asennus

(jatkoa kirjoituksille yleisistä kokemuksista Follow Me Tandem:in käytön aloittamiseen ja asennusohjeeseen uudenmallisesta muovisesta alaputken sovittimesta.)

En onnistunut löytämään luotettavaa asennustapaa uudenmallisella muovisella lastenpyörän alaputken sovittimella. Maahantuojalta sain tilalle noin 1,5 vuotta vanhaa mallia olevat metalliset sovittimet. Niidenkin ohjeet olivat mielestäni kehnot, joten kirjoitin tähän omista kokemuksistani. Kannattaa lukea alkuperäiset ohjeet ja jos täydennät alla olevalla, teet sen omalla vastuullasi.

1. Valmistelu


 1. pultin irroitus pannan siitä päästä, jossa on koko matkalla reikiä
 2. jäljelle jääneen pultin kiristiys niin että se on kokonaan kierteillä ja hieman enemmänkin

2. Sovitus


 1. Sovita sovitin paikalleen putkeen ja laita panta niin kireälle kun voit.
  1. Telineen kannattimet tulevat etupyörää kohti
  2. Varmista että vaijeri kulkee kolostaan
  3. Kuvassa olen käyttänyt sisäkumia velcron sijaan, mutta velcrokin näytti asialliselta. Sisäkumi suojaa naarmuilta ja pitää sovittimen paremmin paikallaan. Koska metallisen sovittimen saa kireälle, tämä lienee turhaa.
 2. Katso mihin kohtaan voit asettaa pultin kiinnityskappaleineen niin että jätät itsellesi vielä kiristysvaraa (pultin juuri ei ota kiinni sovittimen koteloon)
 3. Merkitse kohta ja katkaise ylimääräinen panta pois reiän alun kohdalta
  1. Jos putki ei ole tasapaksu koko matkalta, on erittäin tärkeää selvittää oikea kohta valmistajan ohjeiden mukaan ennen katkaisua. Tämä voi olla hankalaa tämän sovitinmallin kanssa.
  2. Minulla ohjeita seuraamalla pultit eivät välttämättä olisi mahtuneet edes kokonaan kierteille, näin varaa jäi reilusti.

Kuvassa pyörä ylösalaisin, etupyörä vasemmalla

 3. Kiristys

 1. Kiristä ensin löysälle ja hae valmistajan ohjeiden mukaan oikea kohta alaputkelta
 2. Kun oikea kohta on löytynyt, kiristä tasaisesti
  1. sovittimen pitäisi istua hievahtamatta paikallaan, valmista tuli!
  2. Purkukin pitäisi onnistua ongelmitta, mutta lukkopultit voivat löystyä usealla toistolla.3 comments:

ReLe said...

Millaiset on kokemukset nyt vuoden jälkeen? Ihan kohta on itsellä hankinta edessä ja kiinnostaa tietää, että kannattaako tuohon sijoittaa. Ilmeisesti tilausvaiheessa ei saa suoraan vanhaa sovitinta vaihdettua settiin, ellei erikseen neuvottele. Olin jo ihan täysin vakuuttunut että ostan tämän, kun on sveitsiläistä laatua, mutta onneksi luin blogisi.

Mika Fonsén said...

Kiitos kommentista! Pitänee päivittää kokemuksia.

Follow me -on mahdollistanut niin makeita reissuja, että ostaisin uudestaan, jos tilanne olisi nyt uudestaan edessä. Jos puutteet ymmärtää, pärjää hyvin.

Kun vuosi sitten kysyin, vanhaa sovitinta sai jos pyysi. Nyt kuitenkin firman sivuilta http://family-cycling.com/followme-funktionsweise/ voisi päätellä, että ovat dumpanneet haukkumani "uuden" ja päätyneet parantelemaan vanhaa sovitinta. Kts. kohta "Einmalige Grundmontage".

Olen kerran pyörän parkissa kaatuessa saanut lasten pyörän irti telineestä. Uusi muutos näyttäisi korjaavan sitä. Teline ei välttämättä tuolloin ollut aivan parhaimmalla tavalla säädetty, mutta paremmalta näyttää joka tapauksessa.

Trail-gatorista ei ole kokemuksia, peräpyörään tätä ei voi verrata. Pyöräretkillä oman pyöräilyn osuutta voi asteittain lisätä eivätkä maantien varretkaan ole ongelma.

Mika Fonsén said...

Vielä parempi kuva uudesta mallista: http://velounion-shop.de/install_4/followme/followme-kupplung-und-zubehoer/12/einricht-komplettset

Parjaamani 2013 -malli näkyy kadonneen tyystin, eikä sitä näy edes varaosana.